top of page
Dirk Vandereyken

Hotelbespreking: Agriturismo Can Lluc Hotel & Villas (Ibiza, Spanje)

Hotelbespreking: Can Lluc Country Hotel & Villas, Ibiza


Toegegeven, er zijn veel hotels en resorts op Ibiza, maar het aantal echt luxe vakantiebestemmingen is niet zo groot als je zou denken. Veel van de plaatsen waar je kunt verblijven zijn meer gericht op een actief publiek dat niet per se service van hoge kwaliteit verwacht. Aan de andere kant van de medaille staat een plek als Agriturismo Can Lluc, een uitgestrekt toevluchtsoord dat aanvoelt alsof het midden in de rust van het platteland ligt, terwijl het toch maar 15 tot 20 minuten verwijderd is van de hotspots van het nachtleven en enkele van de meest verbazingwekkende stranden die het eiland te bieden heeft.


We bezoeken het voordat de zomerhitte West-Europa teistert, met het microklimaat van de Balearen als welkome afwisseling van het ietwat koudere - en nattere - Belgische weer. Can Lluc is onze eerste bestemming en ook onze eerste kennismaking met de uiterst redelijke taxi- en Uber-tarieven, waardoor reizen met de auto een logische keuze is, zelfs als je vertrekt vanaf de luchthaven van Ibiza.



Locatie: Een verborgen juweel in het hart van Ibiza


Can Lluc ligt genesteld in het rustigere landelijke centrum van het eiland, tussen de pijnbomen en landbouwgrond van een afgelegen vallei. Het hotel maakt optimaal gebruik van de rustige omgeving, en hoewel we ons eerst in een klein resort met veel boetiekcharme wanen - vooral omdat de receptie zich in een apart gebouw tussen een aantal gezellige witgekalkte villa's bevindt - onthult een snelle rondleiding de volgende dag dat Can Lluc eigenlijk profiteert van uitgestrekte privétuinen. Lokale producten' zijn hier heel lokaal, want de olijven, druiven en veel groenten komen rechtstreeks van het terrein.


Hoewel de grote steden en de stranden op korte rijafstand liggen, is er ook een charmant dorpje, het pittoreske San Rafael, in de buurt. We kunnen zelfs een bezoek brengen aan het opmerkelijke Ibiza Botánico Biotecnológico - kortweg BiBo Park - waarvan je een bespreking vindt in onze Ibiza Special en LifeBytes Magazine nummer #4, die respectievelijk in september en eind oktober verschijnen.



Ontvangst: Warm en gastvrij


Vanaf het moment dat we door de poorten van het huisdier- en gezinsvriendelijke landgoed rijden en aankomen bij de receptie - waar altijd een oude maar erg coole kat lijkt rond te hangen - tot onze ervaringen met het restaurantpersoneel en natuurlijk eigenaar Lucas Prats (wiens naam, niet verrassend, deel uitmaakt van de naam van het hotel), voelen we ons meteen thuis. Er wordt hulp geboden om onze bagage naar onze beide kamers te brengen, die naast elkaar liggen, terwijl we worden getrakteerd op verfrissende bubbeltjeswijn, die direct na aankomst naar onze kamers wordt gebracht door de altijd goedlachse en zeer charmante Amaurys.


Hoewel het personeel uiterst behulpzaam en aardig is, worden we het grootste deel van de tijd alleen gelaten om in alle privacy van Can Lluc te genieten. Het is verbazingwekkend hoe onze kamers worden schoongemaakt terwijl we een paar meter verderop genieten van een ander deel van het hotel, zonder dat we het merken, en iedereen is nog steeds beschikbaar op elk moment.



Kamers: Rustieke charme met modern comfort


Als je over hotelkamers leest, ga je ervan uit dat ze in hetzelfde gebouw liggen, maar dat is bij Can Lluc zeker niet het geval. Onze aangrenzende kamers, bijvoorbeeld, bevinden zich in één gebouw en staan in verbinding met andere kamers ernaast, maar er zijn geen aparte verdiepingen en de meeste van de verschillende accommodaties zijn met elkaar verbonden via buitengangen, niet door trappen en liften. Dit alles draagt bij aan het boetiekgevoel van het hotel, evenals een gevoel van privacy.


Onze kamers hebben elk een klein terras aan de voorkant met een ronde tafel en wat stoelen. Binnen is er vrij veel ruimte, met twee eenpersoonsbedden, een bureau naast de tv in de hoek, een fornuis en een kast met - gelukkig - vrij veel lege planken. De terracotta tegelvloeren, stenen accenten en plafonds met houten balken zorgen samen voor een stijlvolle, rustieke charme, terwijl ook de badkamers prachtig zijn.


Natuurlijk zijn alle moderne gemakken (zoals een minibar, satelliettelevisie en airconditioning) hier ook aanwezig, maar we houden vooral van de aandacht voor detail. Bijvoorbeeld de kleine flesjes Hierbas Ibicencas, chocolaatjes, rozenblaadjes en persoonlijke welkomstkaartjes op onze tafels, maar ook de witte badjassen en de ecologische slippers, versierd met bloemen.


Vroeg uitchecken is iets waar we ons altijd aan geërgerd hebben, en de late checkout van 13:00 uur bij Can Lluc is zeker een groot pluspunt - vooral als je reist met iemand die graag slaapt (een lange stropdas).



Er is meer, want Can Lluc heeft ook een aantal villa's iets verder weg van de receptie. Deze recentere en zeer moderne structuren bieden nog meer ruimte, kunst en voorzieningen, waaronder privézitjes, jacuzzi's en zelfs (overloop)zwembaden.

 


Voorzieningen: Ontworpen voor ontspanning


De kamers - niet de villa's - zijn gebouwd rond een centraal buitenzwembad in de vorm van een veelhoekig Tetris-blok dat we vaak bezoeken, niet alleen om te zwemmen, maar ook om te ontspannen in een van de gesluierde bedden of hangende eierstoelen.


We zijn ook dol op de volledig uitgeruste bar ernaast en het feit dat verschillende trappen en richels voor nog meer privacy zorgen.


Er is hier nog meer te doen, zoals een redelijk goed uitgeruste fitnessruimte en een spa op het terrein. Hoewel we geen tijd hebben voor een uitgebreide behandeling tijdens ons verblijf, worden er massages, gezichtsbehandelingen en een breed scala aan wellness-therapieën aangeboden, terwijl het hotel ook yogasessies en nog veel meer organiseert.


Natuurlijk zijn er in zo'n omgeving ook wandelpaden en tochten om de omringende natuur te ontdekken, en dat geldt zeker ook voor Can Lluc, hoewel de ronde buitenjacuzzi ook naar ons blijft lonken.


Restaurant: Lokale mediterrane keuken zonder franje


Hoewel het restaurantteam nog niet compleet is, is het restaurant van Can Lluc open en kunnen we alvast wat proeven van de mediterrane gastronomie die hier wordt aangeboden. Omdat er zoveel olijfbomen op het landgoed groeien, komen de olijven natuurlijk van het landgoed zelf en de olijfolie wordt ook door Can Lluc geproduceerd.



Voordat onze eerste gang wordt geserveerd, worden we getrakteerd op uitstekend brood en geweldige olijven, maar het is het eerste gerecht dat meer laat zien van de visie van het restaurant van het hotel. Onze salade van grof gesneden lokale tomaten, zwarte en groene olijven en burrata smaakt fris, met een perfecte balans tussen zoet en zuur. Een bedrieglijk eenvoudig gerecht, maar de uitstekende kruiden verheffen het. De groene kruiden zijn zeer goed gekozen, net als de peper, wat zorgt voor een veel beter bord dan we vooraf hadden gedacht.


Een van onze andere voorgerechten bevat weer tomaat, dit keer in plakjes gesneden en aangevuld met vis. Het is een logische combinatie die gewoon werkt.



We proeven twee hoofdgerechten. Het eerste is malse gegrilde entrecote met veel marmering, voor het serveren in plakjes gesneden, op een bedje van gegrilde ratatouille van groenten van eigen bodem, met een beetje zijdezachte champignonsaus aan de zijkanten. De groenten blijven knapperig en voegen de nodige textuur toe, terwijl de champignonsaus een vleugje hartige, aardse romigheid toevoegt. Eenvoudig, maar uitstekend.


Het tweede hoofdgerecht is weer opgebouwd rond groenten uit de tuin, dit keer vergezeld van gegrilde witte kaas. De groenten zijn bijna perfect gemengd, maar de zacht geworden groenten zijn nog steeds knapperig en ook hier is de smaak indrukwekkend.


We eindigen met twee desserts: een taart en wat fruitig ijs, beide een geweldige afsluiting van een ongecompliceerde maar erg plezierige maaltijd, gekookt door een chef die duidelijk houdt van mediterrane kruiden en precies weet hoe ze te gebruiken.


Onze serveerster, Valeria, is vrij nieuw in het vak en nog aan het leren, maar ze presenteert onze fles wijn als een pro. De verfrissende, medium body Menade Verdejo heeft een knapperige zuurgraad met levendige goudgele en citrussmaken. Er zijn ook wat kruidige tonen, terwijl de mineraliteit aangenaam in de mond blijft hangen. Deze wijn past heel goed bij onze salade en vis, maar we zouden hem niet aanraden bij rundvlees of ander rood vlees.


Het ontbijt wordt geserveerd in hetzelfde restaurant en biedt veel gezonde opties, samen met onder andere gebak en croissants. Er is genoeg variatie zonder je te overweldigen met keuzes. Erg lekker.



Ecologie


Ook noemenswaardig is het feit dat Can Lluc ernaar streeft zo koolstofneutraal mogelijk te zijn. De eigenaars van Can Lluc hebben de geschiedenis van het landgoed levend gehouden terwijl ze actief milieubescherming promoten. De visie van het hotel is om bij te dragen aan het behoud en de verbetering van het 10 hectare grote landgoed en de omliggende gebieden door middel van duurzaam toerisme, zodat toekomstige generaties trots kunnen zijn op deze nalatenschap.


Can Lluc werkt met kernwaarden die een toewijding aan de planeet en duurzaamheid in alle aspecten benadrukken: economisch, cultureel, ecologisch en sociaal. Deze waarden geven vorm aan elk aspect van de activiteiten van het hotel. Dit is wat we hebben gevonden op de blog van de website:


  • Zonnepanelen: Onlangs heeft Can Lluc 110 zonnepanelen geïnstalleerd die in totaal 59.950Wp opwekken. Dit systeem bevat twee netomvormers met een gecombineerd nominaal vermogen van 72kW, dat in de toekomst kan worden uitgebreid. Verwacht wordt dat deze installatie jaarlijks 89.925Wh zal produceren, waardoor het energieverbruik van het hotel in het hoogseizoen met 75% zal dalen. Het voorkomt de uitstoot van 20.677kg CO2 in de atmosfeer, wat gelijk staat aan het planten van 650 bomen.


  • Waterfiltratiesysteem: Het zwembad van Can Lluc gebruikt een zoutelektrolyse systeem voor waterfiltratie, dat synthetisch chloor vervangt door natuurlijke elementen zoals zout en water. Het zout is afkomstig van de plaatselijke zoutvlakten van Salinas de Ibiza. Dit chemicaliënvrije proces maakt het water zachter voor de huid en zorgt voor een aangename, licht zoute zwemervaring.


  • Brandpreventie en opslag: Can Lluc is genesteld in een vallei omringd door dennenbossen en heeft aanzienlijk geïnvesteerd in brandpreventie. In 2018 werd in samenwerking met Ibanat en de Associació de Propietaris Forestaris d'Eivissa (APFE) een brandblustank geïnstalleerd voor een betere infrastructuur om branden te bestrijden. Het landgoed wordt ook jaarlijks schoongemaakt en gesnoeid om het brandgevaar tot een minimum te beperken.


  • Lokaal ingekochte producten: Het restaurant van Can Lluc heeft een menu dat rijk is aan lokale producten die afkomstig zijn van boerderijen in de buurt. Dit zorgt niet alleen voor verse gerechten van hoge kwaliteit, maar steunt ook kleine lokale bedrijven. Onder de producten die ter plaatse worden gekweekt zijn fruitbomen, waaronder olijfbomen, die de geliefde extra vergine olijfolie van het hotel produceren, verkrijgbaar in het restaurant.


  • Vermindering van plastic: Can Lluc werkt actief aan een 'plasticvrij' beleid. In 2022 werden alle voorzieningen voor eenmalig gebruik vervangen door duurzame en milieuvriendelijke producten. Het hotel heeft ook afvalscheiding voor recycling geïmplementeerd en blijft het bewustzijn over het verminderen van vervuiling en de impact op het milieu vergroten.


  • Bewustzijn: Can Lluc geeft hoge prioriteit aan het bevorderen van een cultuur van duurzaamheid, waarbij niet alleen het management en de medewerkers betrokken zijn, maar waarbij ook gasten, medewerkers en overheden worden aangemoedigd om verantwoordelijke consumptiepraktijken te hanteren.


Can Lluc ondergaat regelmatig audits die de uitstekende milieupraktijken bevestigen. Het hotel maakt deel uit van het Integraal Kwaliteitssysteem voor Bestemmingen (SICTED), dat wordt beheerd door het Ministerie van Toerisme van de Balearen. In 2021 heeft de selectieclub voor boetiekhotels Rusticae het keurmerk voor verantwoord toerisme toegekend aan Can Lluc voor zijn uitstekende milieu-inspanningen.



Conclusie: Een landelijk toevluchtsoord op een bruisend eiland

Er is veel om van Can Lluc te houden, niet veel om niet leuk aan te vinden en absoluut niets om te haten. We raden een verblijf zeker aan, want de mix van landelijke charme, moderne luxe en doordachte voorzieningen kan zich gemakkelijk meten met de beste hotels die er zijn. We zijn van plan om snel terug te komen om meer te zien, waaronder de nieuwe villa's, en om Lucas weer te ontmoeten. Wordt vervolgd! 



Interview



Tijdens ons verblijf in Can Lluc zitten we samen met Lucas Prats, die jarenlang de 300 jaar oude boerderij van zijn grootouders heeft omgebouwd tot hotel en er nu eigenaar van is, samen met zijn vrouw Tina Siriano.


LifeBytes Magazine: Wanneer ben je actief geworden in de horeca? Wanneer is alles begonnen?


Can Lluc: We zijn een tijdje geleden begonnen. Ik zit al sinds 1972 in de hotelbranche, dus ik ben er nu al meer dan 50 jaar bij betrokken.



Dat is indrukwekkend - 50 jaar in het vak is een hele prestatie.


Ik heb in de zomer in verschillende hotels gewerkt terwijl ik naar de universiteit ging. Na de middelbare school studeerde ik rechten en economie. Parallel daaraan had ik ook een baan, dus op dat moment had ik beide in evenwicht.


Ik studeerde beeldende kunst op de middelbare school en haalde mijn diploma toen ik 16 was. Het was een vijfjarige opleiding die nu zou worden beschouwd als binnenhuisarchitectuur. Later ging ik rechten studeren en nadat ik was afgestudeerd, begon ik in 1997 te werken bij een van de grote hotels op Ibiza. Sindsdien heb ik met hen samengewerkt.


Van 1997 tot eind 2022 was ik volledig betrokken bij de toeristische sector, op een korte periode in de politiek na. In 1990-1994 begonnen mijn vrouw en ik een parallel bedrijf in onroerend goed, wat beter uitpakte dan verwacht. Op een gegeven moment nam ik een oud landgoed over dat in zeer slechte staat verkeerde: dit! Het was al heel lang in de familie, maar mijn grootvader was jaren eerder overleden en mijn vader nog eerder, dus erfde ik het samen met twee ooms. Uiteindelijk kocht ik hun deel, dat ook een klein stuk land van mijn vaders kant omvatte.


Waarom wilde je van het landgoed een hotel maken?


Het landgoed was in zo'n slechte staat dat het geen zin had om het als woonhuis te gebruiken. Ik heb altijd in het toerisme gewerkt en het idee om er een luxe hotel van te maken leek me logisch. In het begin hadden we niet veel kamers - slechts twaalf, maar in die tijd waren we een van de beste hotels op Ibiza.


Tegen 2008 of 2009 vond er een verschuiving plaats in de hotelindustrie, waarbij veel driesterrenhotels werden opgewaardeerd tot vijfsterrenhotels. Na 2012 kregen hotelbedrijven meer speelruimte binnen de wet met betrekking tot de benodigde ruimte. Vroeger betekende luxe dat je meer ruimte moest hebben. Maar sinds de regelgeving is veranderd, kun je een 5-sterrenhotel hebben met veel kleinere kamers, zolang er maar andere voorzieningen zijn.

Vroeger moesten kamers minimaal 16 vierkante meter groot zijn. Nu is dat niet per se meer het geval. Met de nieuwe regelgeving kun je kleinere kamers hebben en toch als 5-sterren worden beschouwd.


Dus de luxe-ervaring is in de loop der tijd geëvolueerd?


Ja, zeker. De grote verandering kwam in 2012 met de nieuwe regelgeving. We besloten om het hotel uit te breiden en meer kamers en diensten te bouwen. We zijn in 2008 met dat project begonnen en waren de eersten die er goedkeuring voor kregen. We bouwden enkele nieuwe kamers in 2009, maar toen werden we getroffen door de Lehman Brothers-crisis, die de zaken bemoeilijkte. [De Lehman Brothers-crisis in 2008 was een belangrijke gebeurtenis in de wereldwijde financiële crisis, die werd veroorzaakt door de ondergang van de grote investeringsbank Lehman Brothers als gevolg van buitensporige blootstelling aan subprime hypotheken, wat leidde tot wijdverspreide paniek en een ernstige economische neergang - red.] 


Nadat we die ingewikkelde jaren hadden overleefd, hebben we meer ruimte gecreëerd voor evenementen zoals bruiloften en partijen. In eerste instantie gebruikten we die ruimte voor het ontbijt en daarna hebben we hem uitgebreid voor verschillende evenementen. Voordat we deze ruimte bouwden, kregen we veel aanvragen voor bruiloften en andere evenementen in het laagseizoen, zoals februari, maart, oktober en november. Nu, met de extra ruimte, kunnen we aan meer van die verzoeken voldoen.



Hoe zit het met de druiven en de wijnen? Welke variëteit hebben jullie hier?


We verbouwen hier 100% Monastrell-druiven en de wijn heeft een fris aroma met hints van groene appels. De wijn heeft veel mineraliteit, dankzij de kalkrijke bodem. De wijn heeft een uniek karakter.


Wat is jullie aanpak als het op eten aankomt? Gebruiken jullie veel lokale producten?


Ja, we proberen zoveel mogelijk lokale producten te gebruiken. We hebben een paar jaar lang onze eigen flessen wijn gemaakt, maar nu vertrouwen we op een buurman die een expert is in wijnproductie. We gebruiken ook producten van de boerderij van onze buren. We krijgen sinaasappels, aardappelen en tomaten van hen als ze in het seizoen zijn. De tomaten zijn bijvoorbeeld veel beter dan de tomaten die je in de supermarkt koopt.


Wie is jullie chef-kok?


Op dit moment zijn we de laatste dingen aan het afronden. We hadden een chef-kok van een restaurant met Michelin-sterren, maar hij kreeg een aanbod om aan een project in Korea te werken, dus hij moest weg. In de tussentijd hebben we een getalenteerde jonge chef die net klaar is met een masteropleiding in Sevilla. Aan het eind van de maand komt ze fulltime bij ons werken.



Het klinkt alsof je een geweldig team hebt! Wat zijn je ambities voor het hotel in de toekomst?


Onze focus ligt op het afmaken van de nieuwe kamers die we in 2009 zijn begonnen te bouwen en op het blijven verbeteren van onze diensten. Het is moeilijk om een groter aantal gasten te managen, maar we hebben ervoor gezorgd dat de kamers ook geschikt zijn voor gezinnen.


Hoe heeft de pandemie jouw bedrijf beïnvloed?


COVID-19 was moeilijk voor iedereen. Het dwong ons om het rustiger aan te doen, maar we hebben de tijd gebruikt om na te denken en uiteindelijk hebben we veel dingen aangepast. We hebben verschillende nieuwe zalen afgewerkt en verbeteringen aangebracht in 2022.


Hoe breng je de stijgende kosten in balans, gezien de huidige economische situatie?


Het is een uitdaging. Alles is duurder geworden en het is een evenwichtsoefening om alles soepel te laten verlopen. We hebben sommige markten ook zien veranderen. Vroeger hadden we bijvoorbeeld veel Duitse gasten, maar dat is in de loop der jaren afgenomen. We kijken nu naar andere markten, vooral in de VS, zoals New York en Miami.


Als we ergens mee kunnen helpen, laat het ons weten. We hebben een groot netwerk in Europa, de VS en Australië.


Dat zou geweldig zijn! Elke blootstelling aan nieuwe markten zou nuttig zijn.


We willen graag helpen. Dit is zo'n speciale plek. Het voelt aan als een familiale omgeving en dat is zeldzaam. 


Bedankt! We hebben onlangs een reismagazine uit Spanje op bezoek gehad en ze hadden zulke aardige dingen te zeggen over de plek. Het is goed om te horen dat mensen waarderen wat we hier hebben gecreëerd.


Dat is een geweldig compliment! Komen mensen van buiten het hotel hier ook eten?


Ja, we stellen ons restaurant open voor gasten van buiten het hotel. We werken aan speciale diners met lokale chef-koks en flamenco-optredens, gewoon om onze gasten en het publiek wat meer te bieden.


Dat klinkt geweldig! Hoe regel je evenementen zoals bruiloften en andere grote bijeenkomsten?


Bruiloften kunnen lastig zijn. Je moet het hele hotel afsluiten en dat kan riskant zijn. Maar we hebben al heel wat succesvolle evenementen gehad en dat zullen we blijven doen!



Wat is een van de grappigste anekdotes die u met ons kunt delen over uw gasten?


Er zijn er veel geweest, maar een die me te binnen schiet was toen een grote politieke partij vroeg om hier een privébijeenkomst te houden. Het was een paar maanden voor een grote politieke crisis en niemand wist dat ze hier waren. Plotseling kreeg ik 's avonds te horen dat ze vertrokken waren en een paar dagen later was er weer nieuws over hoe ze hier waren geweest om hun problemen op te lossen.


Het is interessant hoe privé sommige van deze bijeenkomsten kunnen zijn!


Ja, we zorgen er altijd voor dat de privacy van onze gasten volledig gewaarborgd is. Je zult onze naam nooit tegenkomen in een tijdschrift over wie hier verblijft. Er hebben beroemde voetballers, DJ's en zelfs miljardairs bij ons gelogeerd, maar we houden hun verblijf privé.


Dat moet een grote verantwoordelijkheid zijn, maar het klinkt alsof jullie er goed mee omgaan.


Dat is het ook, maar we hebben een plek gecreëerd waar mensen zich thuis voelen en kunnen ontspannen zonder zich op te dringen. 


Meer info:


Agroturismo Can Lluc Hotel & Villas

Ctr. San Rafael a Santa Inés km 2

07816 San Rafael

Balearen

Spanje 


Telefoon: +34 971 19 86 73 


Tekst: Dirk Vandereyken

Foto's: Marian Michiels, David Robyn, Dirk Vandereyken

Comments


bottom of page