top of page
Foto van schrijverPaula van Unen

Hotelbespreking: Düsseldorf - MUZE Hotel

HOTELBESPREKING: DÜSSELDORF - MUZE HOTEL

EEN VERBLIJF MET KUNST & MUZIEK

Dit artikel komt uit LifeBytes Magazine #3





Download het artikel door op de link hierboven te klikken


Hoewel ze misschien een minder bekende vakantiebestemming is dan nog meer iconische steden als Berlijn, heeft Düsseldorf veel te bieden. Terwijl ze vaak genoemd wordt als dé modestad van Duitsland, hebben thuisband Kraftwerk en andere plaatselijke artiesten er mee voor gezorgd dat de hoofdstad van Noordrijn-Westfalen wereldberoemd is geworden, ook ver buiten de Königsallee − nog steeds, geloven we, Europa’s meest luxueuze winkelstraat. Met geweldige, grensverleggende restaurants als Fritz’s Frau Franzi en Mod by Sven Nöthel in de regio, en met belangrijke conferenties in nabijgelegen Essen (waaronder Essen Spieltagen) op slechts een half uur rijden, is Düsseldorf momenteel een belangrijk knooppunt voor kunst en entertainment in het algemeen. Het was dan ook slechts een kwestie van tijd voordat we het geweldige − en relatief nieuwe − MUZE Hotel zouden bezoeken om een volledige recensie te schrijven, nadat we in oktober 2023 een bezoek brachten en het hotel ook als uitvalsbasis hadden gebruikt tijdens Spiel.


Locatie


Het MUZE Hotel is gelegen in de driehoek die wordt gevormd door de Vagedesstraße , Alt-Pempelfort, en de Duisburger Straße, op een steenworp afstand van het Goethe Museum.

Hoewel er niet veel te doen is in dat specifieke deel van de stad, zijn er tal van opties voor openbaar vervoer en is het hotel gemakkelijk bereikbaar via zowel reguliere straten als de snelweg. Met het stadscentrum op slechts 15 tot 20 minuten lopen, zou je qua locatie veel slechter kunnen treffen.


Van buitenaf ziet het hotel er mooi uit, maar niet helemaal uitzonderlijk. Eenmaal binnen begint het echter zijn geheimen te onthullen, met een waterhoek bij de receptie en een geweldige bar waar onder andere ook het ontbijt wordt geserveerd, terwijl er tussendoor eveneens allerlei gerechtjes beschikbaar zijn.


Interieur & Kunst


Een van de eerste dingen die ons opvallen, zijn de prachtige schilderijen en de verwijzingen naar muziek die doorheen het hele hotel verspreid zijn. Het is duidelijk dat de kunst zorgvuldig is gekozen, met veel aandacht voor detail. Waar veel hotels eclectische kunstwerken hebben die vaak niet passen bij het interieur of bij elkaar, lijkt hier alles goed doordacht en complementair, en het werk van dezelfde kunstenaars wordt in zowel de gemeenschappelijke ruimtes als de individuele kamers doordacht tentoongesteld.


Het hotel presenteert een permanente tentoonstelling met de titel A Voyage Within, samengesteld door het kritische oog van Erica Vassiliou. Deze fascinerende collectie weet gemakkelijk de aandacht te vestigen op onze omgeving, waarbij de boeiende werken van twee opmerkelijke kunstenaars, Vangelis Kyris en Anatoli Georgiev, worden onthuld.

Curator Erica Vassiliou fungeert als een leidende kracht achter de expositie A Voyage Within. Uitgerust met een scherp oog voor detail en een diepgaand begrip van de kunstwereld, hebben Vassiliou’s studies in Schone Kunsten zowel in Londen als in de Verenigde Staten haar duidelijk onschatbare inzichten opgeleverd, en ze lijkt een katalysator te zijn geworden voor de gezamenlijke artistieke reis van Kyris en Georgiev.


Al binnen drie korte maanden na hun eerste ontmoeting wist Vassiliou erin te slagen om de eerste tentoonstelling met beide kunstenaars te organiseren. De fantasierijke ansichtkaarten en suggestieve dia’s van Kyris voeren de kijkers mee naar de rijken van het onderbewuste, waarbij ze de diepten van tijd en ruimte verkennen. Bovendien belooft zijn onconventionele interpretatie van de Griekse traditionele garderobe een baanbrekend historisch project te onthullen.


De Bulgaarse kunstenaar Anatoli Georgiev werkt al samen met Vangelis Kyris sinds 2014. Zijn natuurlijke neiging tot diverse vormen van creatieve expressie, variërend van decoratie tot danskostuums, is duidelijk zichtbaar in de kunst die we bij het MUZE Hotel te zien krijgen.



Receptie


Elke reguliere reiziger heeft waarschijnlijk verhalen te delen over een breed scala aan recepties. Sommige hotels bieden volledig geautomatiseerde ervaringen aan, terwijl andere bellboys voor je hebben klaarstaan.

Meestal willen receptionisten hun taken snel afhandelen en hebben ze zelden tijd voor een praatje, behalve misschien om je te vertellen waar je kamer is en misschien wat belangrijke toeristische plekken op een kaart aan te wijzen. Onze ontvangst in het MUZE is echter totaal anders − en veel, veel warmer.


We worden naar het kantoor van de receptionist geleid en krijgen tijdens het nuttigen een drankje meer informatie over het hotel. Ondertussen wordt er alles aan gedaan om ervoor te zorgen dat onze kamer geoptimaliseerd is, en we krijgen zelfs de sleutels van een garage aan de overkant van de straat waar onze elektrische auto kan worden opgeladen. Uitstekend!


Over het hotel


Online komen we enkele gastrecensies tegen die stellen dat het MUZE een boetiekhotel is, en dat is eigenlijk een groot compliment, want het heeft maar liefst 60 kamers − te veel om het echt een boetiekhotel te noemen, naar onze mening. De verwarring komt waarschijnlijk voort uit het feit dat het hele verblijf doordrenkt is van sfeer en toegankelijkheid. Afgezien van de receptie, kunst en muziek, zijn er geweldige Nespressomachines aanwezig in elke kamer, evenals een bidet en handige werktafels.


Bovendien vinden we in onze kamer ook een Google Chromecast terig, terwijl het mogelijk is om toegang te krijgen tot Netflix zonder onze laptops aan de hotelbeeldschermen te koppelen. Met ook nog eens een zeer snelle Wifiverbinding en een 24-uurs conciërgeservice ter plaatse, voelen we ons alsof er alles aan is gedaan om voor het comfort van de gasten te zorgen.


Een tip: de airconditioning wordt aangestuurd vanuit een centrale computer van het hotel, zorg er dus best voor dat je de receptie belt als je moeite hebt met het regelen van de AC door jezelf!



De bar


Zoals al aangegeven, heeft het MUZE Hotel ook een hele leuke bar. Onze barman, een stijlvolle jongeman die gepassioneerd is over cocktails en erg leergierig blijkt te zijn, begon zijn carrière in het hotel en heeft een veelbelovende toekomst voor zich, aangezien de cocktails die we mogen proeven perfect aansluiten bij onze persoonlijke smaak.


Hoewel het aantal ontbijtopties hier iets beperkter is dan wat je zou verwachten in veel vergelijkbare 4- of 5-sterren hotels, is er zorgvuldig gelet op het elimineren van enkele ongezonde opties en zijn er ook voldoende veganistische ingrediënten beschikbaar. We krijgen ook de kans om een uitstekende salade en wat heerlijke taco’s (met iets minder indrukwekkende garnering aan de zijkant) te proeven als brunch. Fijn.


Interview met Roxana Maria Visan


Tijdens ons verblijf in oktober krijgen we de gelegenheid om te praten met de geweldige MUZE Hotel Brand Manager en General Manager Roxana Maria Visan, die pas sinds juni 2023 bij het hotel is. Ondanks het feit dat ze op het moment van ons interview nog maar ongeveer 4 maanden in die functie zit, maakt Roxana direct indruk op ons met haar charisma en kennis van de ins en outs van de keten waar ze nu deel van uitmaakt. Dit is waar we het over hebben gehad!


LifeBytes Magazine: Wanneer is MUZE Hotel gestart?


In 2021. Ja, het is een nieuw hotel. Het opende tijdens de pandemie, waarvan we allemaal weten dat die in 2021 nog gaande was.


Nou, technisch gezien is er nog steeds een COVID-probleem. De meeste mensen negeren het gewoon.


Ja, nou, we moeten herstellen. We moeten vooruit kijken en zien wat we kunnen verbeteren op basis van wat we hebben geleerd van deze ervaring, die om twee redenen erg zwaar was. Ze heeft ons allemaal sterk beïnvloed en heeft veel uitdagingen gecreëerd in de industrie. De horeca is echter ook een van de sectoren die snel herstelde, omdat mensen weer graag willen reizen.


Ja, want als je gewend bent om te reizen en vrij te zijn om te gaan waar en wanneer je maar wilt, en dat plotseling niet meer kunt... dat was een schok.


Precies. We willen herstellen van de pandemie. Het is fijn om te zien dat mensen weer willen reizen en niet meer bang zijn om dat te doen.


Vertel me eens over de naam; MUZE Hotel?


Ik denk dat ons artistieke team met de naam is gekomen. Als we een keten van hotels willen ontwikkelen, moeten ze allemaal de MUZE Hotels ‘branding’ hebben... en dat is het plan. Ons belangrijkste doel is om een keten van MUZE Hotels te ontwikkelen.


Zijn er al locaties gepland voor de komende maanden?


Ja, het bedrijf bezit al 7 hotels: een in Boedapest en de rest in Duitsland. Al deze hotels zouden en zullen worden gegroepeerd onder het paraplumerk MUZE Hotels.


Oké, dus je zei net ‘zouden zijn of zullen’... Sommige ervan zijn dus nog in ontwikkeling?


We hebben dit – ons eerste designhotel – als een pilotproject. Daarna zullen er meer fasen komen en zullen we meer soorten MUZE Hotels ontwikkelen. Elk hotel onder het MUZE-merk zal haar eigen unieke kenmerken hebben, afhankelijk van het aantal sterren en het type, of het nu een luchthavenhotel, een zakenhotel of een lifestylehotel zoals het onze is. We zullen dus verschillende submerken hebben.


Laten we het hebben over het grote project waar je het eerder over had. Kun je wat meer details geven?


Natuurlijk, we hebben de visie om een meeslepende ervaring te creëren in het MUZE Hotel. We willen dat onze gasten iets speciaals, iets unieks voelen wanneer ze bij ons verblijven. Onze focus ligt op het creëren van deze muziekervaring in elke stad waar we zijn gevestigd. Als lifestylehotel is het voor ons belangrijk om een onvergetelijke ervaring te creëren vanaf het moment dat onze gasten besluiten te reizen en een reservering maken tot aan hun verblijf, en zelfs nadat ze vertrekken.


Je richt je dus op de hele gastbeleving.


Ja, precies. We willen een naadloze reis creëren en deze muziekervaring leveren bij elk moment dat je met het hotel in aanraking komt. We zijn een eigen afspeellijst aan het ontwikkelen en de juiste muziek voor onze gasten aan het samenstellen. We zijn ook bezig met de geur van het hotel, waarbij we een kenmerkende iets willen creëren dat consistent zal zijn op al onze locaties. Een ander aspect dat we willen implementeren, is een welkomswaterhoek met verse vloeistoffen en snacks. We willen dat onze gasten toegang hebben tot verfrissingen wanneer ze die nodig hebben. Het maakt allemaal deel uit van het creëren van een unieke merkervaring.


Dat klinkt geweldig. Het lijkt erop dat je echt aandacht besteedt aan alle details.


Ja, we willen een consistente en onvergetelijke ervaring voor onze gasten creëren. We werken ook aan een app waarmee gasten gemakkelijk kunnen inchecken en extra faciliteiten of diensten kunnen boeken, terwijl ze hen zo eveneens ondersteuning kunnen bieden tijdens hun reis. Het is de moeite waard om te vermelden dat we voortdurend bezig zijn met het verbeteren en implementeren van nieuwe ideeën. We willen ervoor zorgen dat elk aspect van de gastervaring uitzonderlijk is.


Dat is indrukwekkend. Het lijkt erop dat je al vooruitgang boekt. Overigens viel me op dat de toiletten in jullie hotel bidets hebben, wat niet erg gebruikelijk is in alle hotels – tenminste niet in dit deel van Europa.


Ja, we geloven in het bieden van eersteklas voorzieningen voor onze gasten. Bidets in onze badkamers vormen slechts een voorbeeld van hoe we streven naar het overtreffen van verwachtingen en het bieden van een luxe ervaring.


Jullie zijn een 4-sterrenhotel...


We hebben eigenlijk 4,5 sterren, omdat we al deze dingen bieden.


Jouw koffiemachine bij het ontbijt was geweldig. Dat is ook echt tof.


Het is het espressomerk van onze partner, en we willen de kwaliteit behouden. We hebben ook een espressomachine op de kamers. We willen onze gasten elke luxe ervaring, aanbieden, inclusief hun eigen koffie in de ochtend. We weten hoe belangrijk het is om te genieten van een rustig kopje koffie in je eigen kamer bij het wakker worden.


Jullie hebben zeven hotels in Duitsland onder dezelfde eigenaars. Waarom hebben jullie deze specifieke locatie gekozen voor jullie pilotproject?


Deze locatie is bijzonder omdat ze alles biedt voor een prettige ervaring, of je nu voor zaken of ontspanning reist. We wilden een omgeving creëren die zowel zakelijk als ontspanning combineert. We hebben al onze locaties in steden waar je beide kunt combineren, en onze hotels hebben alle faciliteiten die je nodig hebt voor een ontspannen ervaring tijdens het zakendoen.


Een ander ding dat me opviel, is de kunst. Ik waardeer de continuïteit en de goed gekozen collectie van dezelfde kunstenaars. Wie is verantwoordelijk voor het selecteren ervan?


Het designteam is verantwoordelijk voor het samenstellen van de kunst. We werken samen met een curator en een kunstenaar die fotografie combineert met kunst, waarbij tradities en moderne elementen worden vermengd. We wilden een omgeving creëren die moderne, klassieke en traditionele elementen samenvoegt.


Nog iets wat me opviel was het aantal ontbijtopties. Ik vind de veganistische keuzes en de variëteit leuk, ook al is het geen overweldigende hoeveelheid. Kan ik vergelijkbare ontbijtervaringen verwachten in alle MUZE Hotels?


We willen trouw blijven aan ons merk en werken eraan om het ontbijt te verbeteren en de authenticiteit ervan te behouden. We letten op de kwaliteit van onze producten.

Kan je wat meer vertellen over de op stapel staande nieuwe hotels?


Momenteel hebben we nog meer hotels op onze planning staan, maar sommigen blijven hangen vanwege renovaties. We werken ook aan het ontwikkelen van nieuwe standaarden terwijl we op zoek zijn naar nieuwe hotels op nieuwe locaties. Het is in het algemeen een opwindende baan, omdat we iets nieuws en plezierigs aan het maken zijn. We zijn onder de gelukkigen die kunnen genieten van wat ze doen en we streven dan ook naar excellentie.


Wat heeft je doen beslissen om naar Duitsland te verhuizen?


Eigenlijk werd de baan mij aangeboden. We hebben er een behoorlijke tijd over gesproken. In eerste instantie was ik een beetje terughoudend, maar ik was niet echt gelukkig met waar ik was, dus besloot ik het een kans te geven... en na alles te hebben besproken, hebben ze me overtuigd en vertrouwde ik hen. Ik vond het idee leuk, dus stemde ik toe om te komen. Ik ben nu de algemeen assistent manager van dit hotel (AGM) en maak ook deel uit van het corporate team dat werkt aan merkontwikkeling. Merkontwikkeling is eigenlijk mijn voornaamste verantwoordelijkheid.


Wanneer zullen de volgende MUZE-hotels openen?


We hebben momenteel heel wat hotels in onze planning staan. Sommige bevinden zich in de renovatie- en operationele fase, maar we zullen zien welke als volgende zal openen en of we ook een ander hotel zullen verwerven.


Trouwens, we zijn ook op zoek naar nieuwe hotellocaties. In de tussentijd werken we aan het vaststellen van een nieuwe standaard, wat ook onderdeel is van mijn baan.


Klinkt opwindend!


Ja, het is een spannende baan. Het is leuk om te zien hoe je iets creëert en er plezier in vindt. Als je niet van wat je doet houdt, is het moeilijk om uit te blinken. Jammer genoeg heeft niet iedereen het geluk om een baan te hebben die hij of zij leuk vindt.


Je hebt helaas helemaal gelijk. Dank je wel voor je tijd.



Dirk Vandereyken



Comments


bottom of page