top of page
Dirk Vandereyken

Interview (NL): Para Bellum Games

Tijdens Essen Spieltagen 2023 zitten we samen met het geweldige team van Para Bellum. Dit bedrijf, dat misschien niet lang meer uitsluitend een wargamebedrijf blijft, heeft een stand recht tegenover Games Workshop, misschien wel hun meest productieve 'rivalen'; een detail waar niemand bij Para Bellum zich druk om lijkt te maken. We zitten samen om miniaturen te bespreken, maar eindigen met het praten over veel meer.



LifeBytes Magazine: Toen ik Conquest drie jaar geleden voor het eerst zag, viel me meteen de kwaliteit van de sculpturen op. Tegenwoordig leveren verschillende bedrijven geweldig werk. Hoe blijven jullie de rest voor? Hoe behouden jullie een onderscheidend voordeel?


Para Bellum: Het belangrijkste dat we doen, is de kunst op de eerste plaats zetten, niet de techniek. We proberen zo trouw mogelijk te blijven aan het concept. Er zijn een paar harde regels voor de concepten, maar we proberen deze zo los mogelijk te houden zonder strikte richtlijnen. Wat de artiesten ook creëren, wij proberen het in plastic na te maken. Als dat niet lukt in plastic, proberen we het in hars. Als dat nog steeds niet lukt, weten we dat het concept te moeilijk is om uit te voeren.


Hoe vaak moeten jullie de concepten herzien?


Als het meer dan vijf revisies kost, geef ik het door aan een andere artiest.


Dat klinkt als een goed idee.


Hoe zijn jullie de spelwereld aan het ontwikkelen? Zijn er recente ontwikkelingen in het verhaal?


Para Bellum: Ja, we zijn een beetje nerveus omdat de veranderingen de legerlijsten van mensen zullen beïnvloeden, wat riskant kan zijn. Maar we willen dat de wereld evolueert en dat de spelers een stem hebben. We hebben wat we een Living World noemen op onze website, waar spelers kunnen inloggen, punten kunnen verdienen en stemmen over de verhaallijn. Hoe meer je betrokken bent, hoe meer stemmen je verdient om de acties van de hoofdpersonages en hun gevolgen te beïnvloeden.


Dat is een fascinerende aanpak. Hoe beheren jullie de balans tussen input van de gemeenschap en het behoud van jullie visie?


Zodra je iets creëert, behoort het toe aan de lezer en hun interpretatie. Ik zal nooit zeggen dat iemands interpretatie verkeerd is. Ik creëer de wereld, haar samenlevingen, economieën, handel en sociale structuren, terwijl anderen de individuele personages uitwerken.


Er is een trend naar miniaturen die geen assemblage nodig hebben. Hoe balanceren jullie dat met de behoeften van jullie spel?


Onze technische vereisten betekenen vaak dat onze miniaturen meer modulair en iets statischer zijn. Dit is nodig voor rank-and-file formaties, maar beperkt ons aan de skirmish kant, waar meer expressieve poses gewenst zijn.


Andere bedrijven hebben veel verschillende spellen in verschillende universums, wat verwarrend kan zijn voor nieuwkomers. Hoe beheren jullie dit?


We richten ons op een verenigde wereld met meerdere spelsystemen onder één paraplu. De drang is om verschillende spellen uit te brengen, maar we geven prioriteit aan samenhang in onze wereld en settings.


Werken jullie aan een rollenspel?


Ja, we werken eraan. Onze wereld is bedacht als een wargaming wereld met role-playing in gedachten. Realisme is cruciaal voor ons.


Denken jullie dat veranderingen in de spelindustrie jullie aanpak zullen beïnvloeden?


Als er veranderingen optreden, passen we ons aan. Ondanks verschuivingen in de industrie blijven we gefocust op onze kernprincipes en de behoeften van onze gemeenschap.


Zullen jullie figuurtjes compatibel zijn met verschillende soorten spellen?


Absoluut. Veel van onze wargamers zijn ook role players. We zullen ervoor zorgen dat onze miniaturen en regels compatibel zijn met verschillende soorten spellen, waarbij we waar nodig analogen bieden.


Dat is goed om te horen. Welke andere toekomstplannen hebben jullie voor de uitbreiding van het Conquest-universum?


We hebben veel spannende plannen. Naast de dungeon crawler kijken we ook naar het toevoegen van meer facties en het uitbreiden van de lore. We willen de wereld dynamisch en boeiend houden voor onze spelers. Dit omvat meer verhalende campagnes en evenementen die de gemeenschap direct betrekken, waarbij de verhaallijn wordt beïnvloed door hun deelname en keuzes.


Hoe gaan jullie om met jullie gemeenschap om ervoor te zorgen dat ze geïnteresseerd en betrokken blijven bij het spel?





We hebben meerdere kanalen voor gemeenschapsbetrokkenheid, waaronder forums, sociale media en ons Living World-platform. We wonen ook beurzen bij en organiseren toernooien om direct met spelers te communiceren. Feedback is cruciaal, en we nemen het serieus. Spelers vormen het spel net zo veel als wij, en hun input helpt ons bij het maken van noodzakelijke aanpassingen en verbeteringen.


Welke uitdagingen hebben jullie ondervonden bij het handhaven van een hoog niveau van kwaliteit en innovatie?


Een van de grootste uitdagingen is het balanceren van creativiteit met praktische haalbaarheid. We streven ernaar trouw te blijven aan de artistieke visie, terwijl we ervoor zorgen dat de miniaturen functioneel en speelbaar zijn. Een andere uitdaging is om voorop te blijven lopen in een competitieve markt, wat constante innovatie en aandacht voor detail vereist.


Hoe zien jullie de toekomst van tabletop gaming evolueren, vooral met de opkomst van digitale alternatieven?


Hoewel digitale spellen gemak en een ander soort ervaring bieden, is er iets unieks aan de tastbare en sociale aspecten van tabletop gaming. Wij geloven dat beide kunnen co-existeren en elkaar zelfs kunnen aanvullen. We verkennen manieren om digitale elementen in onze spellen te integreren zonder de essentie van tabletop gaming te verliezen.


Nog laatste gedachten of berichten die jullie met onze lezers willen delen?


We zijn ongelooflijk dankbaar voor de steun van onze gemeenschap. Het is hun passie en toewijding die ons drijven om te blijven creëren en innoveren. We zijn enthousiast over de toekomst en kunnen niet wachten om meer avonturen in het Conquest-universum te delen. Blijf op de hoogte en blijf spelen!


Dank je voor je tijd en inzichten. We kijken uit naar wat er nog meer komt voor Para Bellum en Conquest.


Dank je wel. Het was een genoegen om onze reis en toekomstplannen te bespreken.


Dirk Vandereyken

 

Comments


bottom of page