top of page
Foto van schrijverPaula van Unen

Reistips: Kopenhagen ontdekken in 2024 - Deel I

Door Dirk Vandereyken & Paula van Unen


Wanneer je als fijnproever, avontuurlijke ontdekker of wereldreiziger op zoek bent naar een unieke bestemming, mag je Kopenhagen zeker niet overslaan. Deze Deense parel wordt terecht een van de meest betoverende steden ter wereld genoemd, en ook het feit dat de Denen trots op de tweede plaats van gelukkigste volk op deze planeet prijken is zeker geen toeval. De hoofdstad van Denemarken biedt een boeiende combinatie van historische charme en moderne innovatie, van weelderige groene parken tot baanbrekende culinaire ervaringen en vooruitstrevend design – allemaal met een voelbare nadruk op duurzaamheid die je bijna nergens anders vindt. Na een drietal jaar was het weer tijd voor een frisse blik op deze fascinerende plek, en natuurlijk delen we graag onze herontdekking met jou!



Een duik in de rijke geschiedenis van Kopenhagen


De roots van Kopenhagen reiken terug tot de 10de eeuw, toen ze nog een bescheiden vissersdorp was. De naam 'Havn' (Deens voor ‘haven’) verraadt al iets over haar oorspronkelijke functie. Nadat de Vikingen 250 jaar lang over de streek regeerden volgde er een vorstelijke periode en vestigde bisschop Absalon in 1167 officieel de stad zoals we die nu kennen. Kopenhagen kon zo openbloeien tot een belangrijk handelscentrum, mede dankzij haar strategische ligging aan de Oostzee. Tegen de vroege 15de eeuw groeide ze uit tot de hoofdstad van het koninkrijk, een positie die nog werd versterkt met prachtige architecturale toevoegingen tijdens de renaissance, waaronder Frederiksstaden en vele barokke gebouwen.



Vooruitstrevend in vervoer


In Kopenhagen is de fiets koning. Met vijf keer meer fietsen dan auto’s en een actieve fietscultuur, ondersteund door uitgebreide fietspaden en een erg fietsvriendelijke wetgeving, is ze dé stad bij uitstek om per fiets te verkennen. Niet voor niets fietst 62% van de inwoners naar hun werk of studie.


Het openbaar vervoersnetwerk, inclusief bussen, metro's en treinen, is al bijna even indrukwekkend en bedient zowel de buitenwijken als de omliggende gebieden, en met de introductie van de M3 Cityringen in 2020 werd het reizen binnen de stad nog makkelijker.

Dit jaar viert de Copenhagen Card trouwens haar 40-jarig bestaan. Met deze (tegenwoordig digitale), superhandige kaart kan je onbeperkt toegang hebt tot het openbaar vervoer en een hele resem aan topattracties – een ideale optie voor gezinnen, aangezien twee kinderen tegenwoordig zelfs gratis mee mogen.

 

Bezienswaardigheden


Geen twijfel aan: Kopenhagen is een spreekwoordelijke schatkist vol met culturele en historische juweeltjes. Terwijl we ons voorbereiden op onze uitgebreide special in mei, lichten we alvast een tipje van de sluier op met enkele must-see attracties die je niet mag missen.


Christiania: een unieke vrijstad


Binnen de dynamische omgeving van Kopenhagen vind je Christiania, een uniek autonoom district dat begon als een gekraakte militaire basis in 1971. Ondanks de controverses en de uitdagingen, zoals de conflicten met autoriteiten, enkele drugsgerelateerde incidenten en de invasie van motorbendes in de jaren '80, is Christiania uitgegroeid tot een belangrijke toeristische trekpleister met een rijke artistieke scene, inclusief graffiti, voedselkraampjes en zelfgebouwde constructies.


 

Met jaarlijks een half miljoen bezoekers biedt dit gebied een fascinerend alternatief stadsbeeld. Toegegeven: heel wat van die ‘gasten’ kwamen voor Pusher Street – een straatje waar marihuana en gerelateerde softdrugs worden verkocht alsof dat niet illegaal is in Denemarken – maar na de recentste ontwikkelingen lijken ook de plaatselijke bewoners dat beu te zijn, en kan je er beter terecht voor een van de vele evenementen of optredens dan voor een joint.


 

Copenhagen Contemporary: Kunst in een industriële setting


Op het eiland Refshaleøen, naast onder andere Reffen en Alchemist (een van ’s werelds meest toonaangevende restaurants), ligt het indrukwekkende museum Copenhagen Contemporary. Dit museum, dat gevestigd is in een omgebouwde industriële ruimte, huisvest indrukwekkende kunst en grootschalige moderne kunstinstallaties. Tijdens ons recente bezoek waren we onder de indruk van een tentoonstelling over de ruimte en het universum die zelfs de displays in het lokale planetarium bijna wist te overtreffen. Het museum is bovendien volledig toegankelijk voor rolstoelgebruikers, waardoor het een inclusieve ervaring biedt voor alle kunstliefhebbers. Wie honger of dorst heeft en geen tijd heeft om even langs de vele voedselkraampjes van Reffen langs te stappen, kan terecht in het aanpalende Connie-Connie.



Hottub copenhagen: ontspannen met uitzicht


In het trendy gebied Refshalevej vind je Hottub Copenhagen, waar je vanuit vijf hottubs op de steiger kunt genieten van een prachtig uitzicht op de stad en het water. Ondanks de koude omkleedmomenten biedt een duik in het 40 graden warme water een heerlijke ontspanning.



Je huurt per hottub, niet per persoon, wat betekent dat de prijs dezelfde blijft, of je nu met z’n tweetjes romantisch een schuimwijntje wilt komen drinken bij de zonsondergang of met z’n vijven samen wilt komen genieten. Er is overigens ook een ijskoude tub voorzien voor wie na de initiële ervaring even afkoeling nodig heeft, of voor wie net gebruik heeft gemaakt van een van de open sauna’s. Wij vonden de ervaring zelfs in december en met lichte regenval alvast écht top!


Meer info: www.hottubcph.com


Guinness World Records Museum: Een speelse duik in wereldrecords


Het Guinness World Records Museum in Kopenhagen biedt een interactieve en educatieve ervaring over menselijke prestaties en eigenaardigheden. De verschillende displays zijn telkens voorzien van een tekst vol fascinerende weetjes en het museum heeft zeker zijn plaats tussen zijn broertjes in andere steden en het gelijkaardige Ripley’s Believe It or Not! Van recordbrekende sprinters tot de meest gepiercete man op deze aardkloot; het Guinness World Records Museum is een fascinerende plek die uiterst geschikt is voor een familiebewoekje, ondanks dat het hier en daar een opknapbeurt kan gebruiken.


 

De kleine zeemeermin: een icoon aan de waterkant


Niet ver van het stadscentrum vind je op de promenade Langelinie het beroemde standbeeld van de Kleine Zeemeermin, dat vanzelfsprekend werd geïnspireerd door het sprookje van Hans Christian Andersen – wellicht een der beroemdste Denen ooit. Dit door Kopenhagenaar Edvard Eriksen gecreëerde bronzen beeld is een van de meest gefotografeerde bezienswaardigheden in de stad, ondanks haar bescheiden afmetingen.

 

Nationaal Museum van Denemarken: een reis door de tijd


Het Nationaal Museum van Denemarken in Kopenhagen is een ware schatkamer vol geschiedenis. De tentoonstellingen bestrijken zowat alle continenten en reiken van de prehistorie tot het oude Egypte, de Vikingtijd en verder. Wij geraken vooral geïntrigeerd door de fantastische mummies en sarcofagen, al blijft het tentoonstellen van dergelijke zaken misschien wel voer voor een aparte discussie – we kunnen ons immers nauwelijks voorstellen dat het de bedoeling was van de oude Egyptische heersers om ooit in een museum te liggen in plaats van hun door mystieke hiërogliefen beschermde graftombes. Daar wijden we echter liever een apart artikel aan.


 

Planetarium: Sterrenkundige wonderen


Wie liever voor een ‘kosmische’ ervaring, kiest, doet er niet slecht aan om eens het Planetarium in Kopenhagen te verkennen. Daar vinden we interactieve tentoonstellingen en films die de mysteries van het universum verkennen in terug. Het feit dat we kunnen inzoomen op hoe het universum waarschijnlijk is ontstaan, te zien krijgen uit welke basisstoffen het gekende leven bestaat, en lang genoeg kunnen rondlopen voor we de grote koepelzaal ingaan om een indrukwekkende (maar helaas bijna volledig digitale) film te bekijken over de exploratie van ons zonnestelsel, zorgt ervoor dat we een bezoekje zeker kunnen aanraden.


Meer info: www.planetarium.dk

 

Tivoli Gardens: Meer dan een pretpark



Tivoli is niet alleen een van de twee oudste pretparken ter wereld, het is ook een culturele hub waar je kunt genieten van prachtige tuinen, live shows en culinaire hoogstandjes. Er zijn meer dan voldoende attracties (waaronder een houten achtbaan), winkeltjes en kraampjes om iedereen bezig te houden, maar een van de meest unieke dingen waar Tivoli Gardens tegenwoordig mee weet uit te pakken, zijn de residenties van (inter)nationale topchefs in de Japanese Pagoda. Tijdens ons bezoek misten we net de mogelijkheid om te komen eten terwijl niemand minder dan de Deense sterrenchef Nicolai Tram van het zuid-Zweedse Knystaforsen komt koken, maar de veelzijdige eetopties in de meer dan ongeveer 60 andere restaurants en eetstandjes zorgen ervoor dat we zeker niet met honger buitengaan. Meer daarover in ons hoofdstuk over restaurants!





Overigens is het sfeervolle Nimb Hotel een absolute aanrader voor zowel wie hier wat tijd wilt komen doorbrengen als toeristen die gewoon Kopenhagen komen bezoeken.


 

Verblijf 


Kopenhagen herbergt talrijke fantastische hotels die we in ons volgende artikel uitvoerig zullen bespreken. Een kleine vooruitblik: we zullen onder meer het NH Collection met zijn nieuwe rooftopbar en het charmante Nimb Hotel nader bekijken!

 

Restaurants 


De Deense hoofdstad staat bekend om haar rijke cultuur, warme gastvrijheid en boeiende attracties, maar de veelheid aan voortreffelijke eetgelegenheden is een van de grootste trekpleisters. We hebben in het verleden al enkele culinaire hotspots zoals Krogs Fiskebar, Blue Taco, Kadeau en Selma belicht, maar ditmaal richten we ons op enkele nieuwe juweeltjes.

 

Connie-Connie 


Dit toegankelijke designcafé is het resultaat van een samenwerking tussen verschillende creatieve geesten, waaronder Copenhagen Contemporary en 25 kunstenaars die voor de gelegenheid de meubelstukken voor Connie-Connie uit resthout vervaardigden. Niet alleen won Connie-Connie van Wallpaper een prijs voor Beste Caféstoelen in 2022, het café biedt ook een eenvoudig, doch smakelijk bistro-menu en een kleine selectie goeie natuurwijnen. Een bezoek aan Connie-Connie is echter niet compleet zonder ook een kijkje te nemen in het aangrenzende Copenhagen Contemporary, het vooruitstrevende Alchemist, of de eetkraampjes van Reffen.


 

Fru Nimb 


Een van de uitstekende restaurants die je enkel via het Nimb Hotel en Tivoli Gardens kunt bezoeken, is Fru Nimb, waar we als lunch klassieke Deense 'open sandwiches' met een culinaire twist krijgen (het avondmenu is anders). Wij proeven erg smakelijk gemarineerde haring met een verrassend luchte curryroom, ei, knapperige waterkers, lichtjes zure en zilte kappertjesbessen en verse appel die met zijn frisse zoetheid meer balans brengt in het gerechtje, met daarbij een schnapps  van peren die door onze trotse maître zelf wordt gemaakt. Bij onze schol krijgen we dan weer een heerlijke schnapps van radijs. Daarna volgt een kipsalade van erg mals, smakelijk gevogelte met gebakken champignons en selderij, getopt met cornichons en rozemarijnspek. De champignons en selderij voegen een aardse en licht kruidige toets toe die goed combineert met de zachtheid van de kip, terwijl de kleine augurkjes voor een fris, zuur contrast zorgen en het rozemarijnspek een rokterige, aromatische dimensie geeft aan het geheel.


We eindigen met een klassieke rundertartaar met augurken, kappertjes, uien, mierikswortel en rauwe eidooier die rivaliseert met de prijzenwinnende tartaar van Café Theatre in ons eigen Gent. Er wordt helemaal afgesloten met alweer een schnapps, deze keer met een totaal andere smaak want gemaakt van koffiebonen en vanille. Super!


 

Gaijin 


Na het interview dat we een tijdje geleden met chef Eric Vildgaard van Jordnaer deden, is het tijd om zijn voormalige souschef, Edward Lee, te bezoeken in diens eigen restaurant, Gaijin. Deze fantastische eettempel belichaamt een fusion van Japanse keuken met internationale invloeden, en de expertise van Lee in het fileren en in het bereiden van gerechten aan de bar is een ervaring die elke foodie ongetwijfeld met veel plezier zal willen meemaken. De sympathieke chef vertelt honderduit over zijn ervaringen en haalt op vraag van twee gasten zelfs zijn collectie messen boven, waarbij hij met veel passie vertelt welk mes hij voor welke taak gebruikt, en waar hij het vandaan heeft. En, inderdaad: ook het mes dat hij van Vildgaard zelf kreeg, heeft hij bijgehouden.


In ons uitgebreidere artikel doen we meer over de verschillende geweldige wijn- en sakepairings uit de doeken, maar laten we nu al zeggen dat het eerste gerechtje – zelfgemaakte boekweitnoedels met paddenstoelen en witte truffel van Kroatië – bij de beste start hoort die we in 2023 hebben mogen meemaken. Deze noedels hebben een nootachtige smaak en zijn robuuster dan traditionele tarwenoedels, wat een veel stevigere textuur geeft aan het gerechtjes. De paddenstoelen zitten in dezelfde aardse lijn en voegen heel wat umami toe, terwijl de rijkelijke toevoeging van somptueuze witte truffel het aromaprofiel met hun knoflook- en muskusachtige toetsen naar een nog hoger niveau tillen. Een complex en toch heel harmonieus gerechtje!


Onze tweede gang bestaat uit 3 stukjes sashimi van de allerhoogste kwaliteit: forel, langoustine, en een tonijnlende met een geweldige vetstructuur die ons nog lang weet bij te blijven.


Als derde gerecht volgen zoete, lichtjes pittige Japanse raapjes met een knapperige, zachte textuur en een bouillon waarbij de traditionele dashi plaats ruimt voor inktvis, wat een zee-achtige, licht zoute smaak aan het de zoete raapjes toevoegt; een erg geslaagde fusie van land en zee!


Voor onze vierde gang ging Edward Lee zijn eend buiten Denemarken zoeken omdat Deense eenden meestal niet genoeg granen blijken te krijgen voor het topgerechtje dat onze chef zilt serveren. De eend wordt als yakitori – op vier spiesjes – geserveerd, waaronder eentje met eendenmaagjes (een soort foie, natuurlijk), eentje van eendenpoot à l’orange, en eentje met eendengehakt. De verschillende texturen en afwerkingen (met onder andere kruiden, gember, en sesamzaadjes) zorgen voor heel wat variatie, terwijl er toch een duidelijke rode lijn doorheen het gerecht loopt: heerlijk. Bijna even lekker is het bijgerechtje van knapperige groenten die uitstekend met elkaar worden verbonden via een dressing van gerookte olie. Geweldig!


Edward volgt op met een heerlijk bord pompoen met miso en nori, pompoenzaadjes en een speciale rijst (we geloven koshihikari, een kwalitatief erg hoogstaande rijstsoort die wat zoeter is dan zijn traditionelere variant) met daarbovenop ikura (foreleitjes). Terwijl we de eerste hap nemen van dit verfijnde gerecht, worden we meteen getroffen door de rijke umamismaak van de miso, die prachtig samensmelt met de zachte, perfect gegaarde pompoen, die een lichte bite behoudt, maar tegelijkertijd heerlijk romig is. De toevoeging van nori brengt een subtiele ziltigheid die het aardse van de pompoen versterkt en zorgt voor een diepe zeesmaak die het gerecht naar een hoger niveau tilt. De licht geroosterde pompoenzaadjes voegen een knapperige textuur toe die verrukkelijk contrasteert met de zachtheid van de pompoen, terwijl de rijst de rijke smaken van de miso en nori absorbeert, waardoor letterlijk elke korrel gewoonweg nog lekkerder wordt. De robijnrode, doorschijnende eitjes barsten bij elke beet open, waardoor een frisse, ziltige vloeistof vrijkomt die het umamikarakter van de miso versterkt en wat extra frisheid toevoegt.


We eindigen in absolute schoonheid met een dessert van Japanse mandarijn. De correcte naam is, geloven we, satsuma of unshiu. Vroeger werden die minder gegeten omdat men dacht dat pitloze unshiu mensen onvruchtbaar kon maken, maar tijdens de modernisering van de Meijiperiode veranderde dat gelukkig, want deze citrusvrucht is gewoon écht lekker… en met de nodige alcohol in het nagerecht verwerkt ook gewoonweg een topper.


Meer info: www.gaijincph.dk

 

Kodbyens Fiskebar 


Kodbyens Fiskebar is gelegen in het voormalige vleesverpakkingsdistrict, in een vroeger slachthuis, en die erfenis is nog te merken aan de trendy, industriële inrichting. Chef Jamie Lee werkte ook nog onder de hoede van culinaire beroemdheden als Gordon Ramsay, terwijl mede-eigenaar Anders Selmer ooit nog de sommelier was van Noma, lange tijd het beste restaurant ter wereld. De combinatie is positief explosief, en met ook nog eens een erg tof personeel om op te rekenen is Kodbyens Fiskebar eigenlijk een van onze favoriete plaatsen in Kopenhagen geworden. Sterker, nog: we kunnen ons haast niet inbeelden dat we géén bezoekje zouden brengen aan een van de beste visrestaurants van de stad als we daar ook maar even de tijd voor hebben.


Eerst en vooral een woordje lof voor het geweldige aardappelbrood met zeewierboter dat hier wordt geserveerd: twee keer per dag zelfgebakken, somptueus, smeuïg met toch voldoende textuur, en simpelweg perfect om in de overgebleven sausjes van de gerechten te soppen!



Als eerste gang krijgen we twee soorten oesters, waarvan de gillardeau #4 onze favoriet is: een toonbeeld van kwaliteit, met stevig, glad vlees en een boterachtige structuur. De delicate minerale smaak doet meteen aan de zee denken, terwijl de complexe balans van zoet met zout en subtiele hints van noten er een echte topper van maken. Begrijp ons echter niet verkeerd: ook met de andere oesters kan je hier niet verkeerd gaan. Overigens ook hoge punten voor het bijhorende sausje.


Op een ander bordje vinden we twee kreeftenrolletjes; zachte, luchtige melkbroodjes met daarin delicate, sappige stukjes licht gekookte kreeft. De toevoeging van knapperige selderij brengt meer contrast in de verder behoorlijk zachte texturen, terwijl de augurken voor een frisse, zurige toets zorgen die alles mooi in balans brengt.  Voeg daarnaast nog twee geweldige taartjes met kaas bij en je weet dat we in schoonheid van start zijn gegaan.

 

Vervolgens krijgen we een symfonie van allerlei heel verschillende texturen voorgeschoteld: een gerechtje met griet van de westelijke kust, geserveerd met gerookte mosselcrème, zeesla, rogge en gebrande ui. De griet is al uit zichzelf erg fijn en zacht, maar de manier waarop ze hier wordt geserveerd, accentueert haar krachten nog meer, terwijl de rokerige diepzeesmaak van de mosselroom alles prachtig aanvult. Overigens leuk om hier (de vaak ondergewaardeerde) zeesla in terug te vinden; een soort zeewier dat wat zilte frisheid toevoegt aan het geheel. De rogge zorgt dan weer voor wat extra knapperige textuur, terwijl de gebrande ui alles aanvult met een licht bittere, zoete dimensie.

Nog moderner: onze snoekbaars met met gerookte oesterroom, knapperige radijs en Oost-Indische kers, compleet gemaakt met een saus van witte aalbes en umeboshi. Hier ligt de nadruk op een samenspel van alle bestaande smaken, met onder andere de umami van de gerookte oesterroom, de peperige noten van de Oost-Indische kers, en de zoetzure afwerking van de saus. Spannend en bovendien missen we op geen enkel moment iets krokants hierbij!


Eens iets anders dan carpaccio van sint-jacobsnoot of gelijkaardige gerechten: plakjes hamachi van Sashimi Royal uit Handstholm, geserveerd met verfrissende komkommen, lichtjes pittige mierikswortel, en oesterbladeren. Vooral dat laatste ingrediënt klinkt het geheel naar een veel hoger niveau, aangezien de zilte smeesmaak de hamachi perfect complementeert. Een slim gerechtje.


Na een ongelooflijk lekkere open ravioli eindigen we met een absolute topper: een subliem gerecht waarin het rokerige van barbecue-marshmallowijs wordt gecombineerd met de zilte ondertoon van zeewier. Alsof dat op zich nog niet voor voldoende contrast zorgt, is er ook nog de kaviaar die erbovenop wordt geserveerd. Het resultaat is een ware explosie van smaken, en alleen al dit nagerecht is wat ons betreft al voldoende reden om nog eens terug te komen! In onze Kopenhagen Special mag je ook een uitgebreide bespreking van alle geserveerde wijntjes verwachten!


 

Mikkeller & Friends – Ramen to Biiru Vesterbro 





Mikkeller is natuurlijk het beste gekend als brouwerij, maar het merk baat ook verschillende restaurants uit in Kopenhagen, waaronder verschillende ramententen. Het gerecht is de laatste tijd een enorm succes geworden in Kopenhagen, waar vooral de jeugd een snelle Japanse hap wel eens lijkt te lusten. Wij bezochten Ramen to Biiru Vesterbro en ontdekten er een erg laagdrempelig, gezellig restaurantje waar je ook iets minder traditionele ramen kunt krijgen. Zo kiezen wij niet simpelweg voor de pikante ramen, maar voor de pikantste optie, waardoor de tranen ons al snel in de ogen springen. Wie liever voor een gezonder gerechtje gaat dan een ramen op basis van rijke kippenbouillon en vet buikspek, kan ook kiezen voor  buikspek een erg lekkere vegetarische of veganistische versie. Gecombineerd met de lekkere biertjes van Mikkeller een must-visit voor liefhebbers van Japanse comfortfood.


 

Nimb Bar 


Bar Nimb – in het Nimb Hotel – biedt een weelderige 'afternoon tea'-ervaring in een prachtig decor.


We beginnen niet met thee, maar wel met een lekkere Ruinartchampagne. Overigens is er ook een bruisende witte thee-jasmijn-en-darjeelingthee ook een uitstekend non-alcoholisch alternatief beschikbaar.





Onze eerste gang bestaat uit drie verdiepingen met daarop verschillende pasteitjes en gevulde boterhammen.  De choux au craquelin met gerookte zalmfilet, kappertjes en citroengelei zijn knapperige kleine gebakjes met een vulling van zalm, gecomplementeerd door de scherpe smaak van de kappertjes en het verfrissende van de citroengelei. Ze vinden een mooi evenwicht tussen frisse, subtiele en rijke, hartige smaken – tof!


De ‘Waldorf vol-au-vent met appel, bleekselderij en walnotenroom’ is een creatieve variant op een klassieker waarbij de sappige bleekselderij, de knapperige appel en de rijke walnotenroom zowel heerlijke hartige en zoete tonen als speelse texturen toevoegen aan het geheel. Met de pan-puri gaan we dan weer richting Indiaanse streetfood. Het krokante bolletje is gevuld met zachte eierroom en kraakverse, handgepelde garnalen – mjam! De nodige frisheid komt van een vleugje dille.


Hoewel onze afternoon tea niet heel erg traditioneel is, zou ze natuurlijk niet compleet zijn zonder een traditionele komkommersandwich met munt. Het uitstekende zachte brood zorgt verder voor het lichtste gerecht van deze eerste gang. Tenslotte is er ook nog een innovatief kroketje met  Brændende Kærlighed, een traditioneel Deens gerechtje op basis van aardappelpuree, waarop gewoonlijk gebakken blokjes bacon en in het baconvet gebakken uien worden geserveerd. Wij krijgen een versie met kabeljauw en een bietengelei die voor de nodige zoetige aardse toets zorgt. Lekker!


Bestaat onze eerste gang nog voornamelijk uit hartige gerechtjes, dan is onze tweede voorspelbaar zoeter. De macarons met zwarte bessen kunnen gemakkelijk concurreren met het beste uit Monaco, terwijl de taart met luchtige kersenmousse en zoete appelmoes veel meer diepgang heeft gekregen dankzij de toegevoegde cacao. De mazarin marsepeincake  met bessen en citroenmousse is dan weer eerder een Zweeds gerechtje, waarbij de nootachtige amandelsmaak, de vochtige textuur en de frisse bessen voor een toppertje zorgen.


Chocolade tekent present met een gerechtje dat bestaat uit gevulde chocolade met rumkaramel en een typisch Deens dessertje: een flødebolle (een soort roomsoesje) met een stevige basis van marsepein en een enorm luchtige, delicate, veerkrachtige vulling waar veel pure vanille in zit verwerkt. Het geheel is omhuld met een dikke laag donkere chocolade, wat een lichte bitterheid introduceert die de zoetheid van de vanilleschuim en marsepein uitstekend in balans brengt met elkaar.


Neem het van ons aan: je kunt bijna nergens anders in Kopenhagen een betere afternoon tea-ervaring vinden! In onze Kopenhagen Special zullen we ook dieper ingaan op de champagne en de bijhorende theetjes!


 

Foto's: Paula van Unen & wallpapers

Tekst: Dirk Vandereyken

4 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page