Restaurantbespreking: La Laiterie (Linkebeek, Brussel)
La Laiterie zit verscholen in het rustige Linkebeek, op een kruispunthoek die uitstekend bereikbaar is met het openbaar vervoer. De brasserie bevindt zich op een half uurtje van het Brusselse stadscentrum – en trek daar maar gerust 10 minuten van af als je vanuit, bijvoorbeeld, Brussel-Zuid vertrekt. Ze is een van die bistro’s die zich niet echt adverteren als gastropub, maar waar je wel kwaliteitsgerechten kunt verwachten, waardoor La Laiterie een soort toevluchtsoord is geworden voor de plaatselijke bewoners, terwijl ook gastronomen die wat verder weg wonen hun weg naar deze eetgelegenheid weten te vinden. Wij gingen er voor de tweede keer eten en ontdekten dat de keuken weer wat sterker is geworden.
Download het hele artikel in pdf-formaat door op de link hierboven te klikken
La Laiterie onderging in 2018 nog een grondige reservatie en ademt daardoor nog steeds een behoorlijk frisse en moderne sfeer uit, zonder dat de charme van het oorspronkelijke gebouw is verloren. De geschiedenis van de brasserie is immers verweven met die van het dorp en het is dan ook leuk om op te merken dat de uitstraling van de oude zuivelfabriek waar ze haar naam aan ontleent grotendeels is behouden.
Locatie & ontvangst
La Laiterie ligt op een rustige locatie net buiten de drukke stad – en, niet onbelangrijk, buiten de Brusselse ring. Er is ook een privéparkeerplaats waar we onze auto gemakkelijk kwijt kunnen, en binnen worden we onmiddellijk hartelijk verwelkomd. Eigenaar Julien en chef Patrick hebben vlot personeel aangenomen, dat ons ook deze keer erg vriendelijk en op goed aangevoelde momenten met een kwinkslag bedient. We zien alweer een erg gemengd publiek, en het feit dat er zowel koppeltjes als hele gezinnen om ons heen zitten, onderstreept dat de bistro erg toegankelijk aanvoelt. Een pluspunt is overigens ook de aparte speelruimte voor kinderen en het toilet met verschoontafel – handig voor wie de baby liever niet thuis laat bij een oppas of familielid.
Interieur
Trouwe lezers weten dat we bij het uit eten gaan niet houden van tafels die te dicht bij elkaar staan en dat is in La Laiterie zeker niet het geval. Het interieur van La Laiterie is overigens verdeeld in drie unieke ruimtes, elk met zijn eigen ambiance. Het estaminet, de eerste ruimte, is eerder een knipoog naar de klassieke cafés van vroeger, met onder andere een robuuste houten toog, kleine tegeltjes met motieven, traditionele bistrostoelen en tafels, zichtbare steunbalken, en een gezellige open haard – wat zich vanzelfsprekend uitstekend leent voor een biertje, een kleine snack, of een warme kop koffie. Voor de lunch kun je hier ook terecht voor een typisch bistrogerecht of een zoete cholesterolbom, zoals een Brusselse wafel of een huisgemaakt ijsje.
Het restaurantgedeelte is daarentegen een stuk warmer en intiemer, met comfortabelere zitplaatsen en grotere tafels die zich beter lenen voor een uitgebreid diner. Dit gedeelte kijkt ook uit op de in hout en lichtgroene tinten ingerichte wintertuin. Tijdens de winter wordt de open haard aangestoken voor wat extra gezelligheid, terwijl het door planten en bomen omgeven terras tijdens de zomer extra in trek is. Het voelt allemaal erg ongedwongen aan, wat natuurlijk mooi in de lijn ligt van wat men hier beoogt.
Menu
La Laiterie biedt een breed scala aan gerechten die zowel de vleesliefhebber als de vegetariër zullen bekoren. Het menu is opgebouwd rond de klassiekers van de Belgische keuken, met enkele kenmerkende gerechten en seizoensgebonden opties die vaste klanten voldoende motiveren om geregeld terug te keren. Naast de vaste kaart worden er elke maand immers ook enkele suggesties neergeschreven op het krijtbord.
Na ons lekker aperitief beginnen we met een van de klassiekers op het menu: een duo van kaaskroket met Oud Bruggekaas en garnaalkroket. Elke kroket heeft een andere vorm – een laag blokje en een driehoek – wat extra duidelijkheid verleent en leuk oogt, maar het zijn in beide gevallen vooral de rijke vulling en de geweldige korst (niet te dik en erg krokant) die opvallen.
De kroketten zijn iéts te bruin en hadden enkele seconden vroeger uit de frituur gemogen, maar zijn gelukkig nog niet aangebrand en de smaken zitten gewoon goed: er zitten voldoende stukjes garnaal in de ene kroket, wat voor extra bite en smaak zorgt, terwijl de gerijpte Oud Brugge voor een intensere, rijkere smaak zorgt dan de kazen die in de meeste kaaskroketten worden gebruikt, met sterke umami-ondertonen, kenmerkende nootachtige toetsen, een stevigere textuur, en iets zoutere accenten. Ook de traditionele gefrituurde peterselie en citroen ontbreken niet en worden aangevuld met een radijsje, wat komkommer, en sla.
Onze fotograaf kiest voor een perfect eitje in de stijl van de chef, dat met een simpel slaatje wordt geserveerd. De zachtgekookte dooiers zijn nog romig en vol van smaak, terwijl de buitenkant voldoende stevig en zijdezacht zijn, zonder rubbertextuur. Door ook een krokante kant toe te voegen, wordt alles natuurlijk nog een stukje steviger.
We vinden het altijd wel leuk als er meerdere keuzes zijn voor witte vis, zoals de kabeljauw en de zeebaars die op onze menukaart prijken, of dorade (goudbrasem). Onze vis is (bijna te lang) lekker op de korst gebakken, en wordt geserveerd met geweldige seizoensgroenten, waaronder uitstekende, knapperige groene asperges, wat wortel, kerstomaat, en sugar snaps. Ook de groene saus is erg goed gelukt: niet te dik en niet te lopend. Het is misschien niet de meest innovatieve combinatie, maar de levendige kleuren (voornamelijk groen met wat accenten, dus) spatten van het bord af en de smaken zitten erg goed: lekker!
Onze eetpartner kiest voor een vegetarische optie: de ravioli met geitenkaas en kruiden. De blanke saus is wat zwaar, maar het deeg is lekker licht en de vulling smeuïg en vol smaak. De extra kerstomaatjes en groene kruiden bieden bovendien ook nog een lichte meerwaarde, al blijft de focus zeker op de sterke kaassmaken liggen.
Over kaas gesproken: ook de kaasplank is de moeite waard, en ook die wordt met wat extra groentjes geserveerd, aangevuld met wat rode bessen, noten, en een gelei. De kazen liggen ietwat in elkaars verlengde, maar de prijs-kwaliteit zit erg goed.
Tenslotte is er ook nog de chocolademoelleux met vanille-ijs, die begeleid wordt door een paar typische koekjes en – opnieuw – rode bessen. De moelleux is geslaagd, met een voldoende krokante korst en een zacht midden, al had die wat ons betreft nog iets meer lopend mogen zijn. In het ijs ontwaren we voldoende vanillepuntjes, terwijl er geen kristalvorming merkbaar is. Niet slecht!
Conclusie
La Laiterie is een erg toegankelijke brasserie die wat rustiger gelegen is dan gelijkaardige bistro’s in het Brusselse centrum. De sfeer is erg kindvriendelijk, terwijl er evengoed voldoende ruimtes en zitopties zijn voor romantische etentjes en zakendiners. Met ook nog een goeie balans in prijs-kwaliteit, is dit zeker een aanrader voor wie net buiten de Brusselse ring uit eten wilt gaan.
Meer info: www.lalaiterie.be
Tekst: Dirk Vandereyken
Foto's: Dirk Vandereyken & Anantha Krishnan, aangevuld met interieurfoto's van La Laiterie
留言