top of page
Foto van schrijverPaula van Unen

Verleidelijke Valentijnsadressen

EEN AANTAL COOLE ADRESSEN OM JOUW VALENTIJN IN TE SPENDEREN

Uit: LifeBytes Magazine nr. 3


Met Valentijn in aantocht, focussen we in dit artikel op enkele verleidelijke Valentijnadressen. Geen 5*-luxehotels of ander pronkerige ketenhotels, maar wel een aantal zorgvuldig geselecteerde kleinschalige adresjes. Soms in de stad, soms in ‘the middle of nowhere’. Het aanbod bevat zowel charmante B&B’s als karaktervolle hotels met een eigen smoelwerk of boetiekhotels vol verfijnde klasse en design... En los van Valentijn; weet dat men in theorie van ieder weekend een Valentijnweekend kan maken. Toegegeven; niets is leuker dan je geliefde te verwennen met een prikkelende weekendtrip vol verrassingen, met een zalige slaapstek als kers op de taart.



Klik op de link hierboven om het hele artikel te downloaden in verrijkt pdf-formaat


1898 THE POST



Waar gelegen?

In hartje Gent.


Wat mag men verwachten?

Kort samengevat: een kleinschalig luxe boetiekhotel. De naam 1898 The Post maakt veel duidelijk; dit was ooit het voormalig hoofdgebouw van de Gentse post. Het complex is een neogotisch pareltje dat na zijn sluiting werd omgeturnd – of omgetoverd – tot een luxehotel vol verborgen hoeken en kanten. De ligging is uniek – De Korenmarkt, pal in het kloppend hart van Gent – en uitkijkend op de Sint-Baafskathedraal. Het hotel bevat 38 kamers en suites, variërend van 20 tot 65 m². De vele details verwijzen daarbij nog geen klein beetje naar zijn verleden als centraal postgebouw in de Gentse binnenstad. Wie hier slaapt, wordt bijna een eeuw teruggeslingerd in de tijd, aangezien bijna iedere kamer en suite werd gerestaureerd met respect voor zijn rijk verleden. Omwille van zijn hoge ramen, hoge platfonds, houten elementen en zachte lichtinval, ademen de kamers een sterk gevoel van ruimte, warmte en elegantie uit.


Wat te doen in de buurt?

Gent is ontegensprekelijk één van de meest bruisende steden van België, en de ideale citytrip-bestemming voor koppels die een geut geschiedenis willen mixen met kunst, cultuur, shoppen en lekker eten. Vandaar een boeiende cocktail die immer naar meer smaakt. Aan sterrenzaken geen gebrek in Gent, al vindt men er moeiteloos adresjes naar ieders beurs, smaak en goesting.


Met het Gravensteen ontdekt men zowaar een imposante ridderburcht, pal in het Gentse centrum, terwijl men in de Sint-Baafs zomaar Het Lam Gods van de gebroeders Van Eyck kan bewonderen. Museumadepten worden in Gent verwend met een overaanbod aan topmusea, zoals het S.M.A.K. (moderne kunst), het MSK (het Museum voor Schone Kunsten), het Industriemuseum of het Museum Dr. Guislain. En dan vergeten we er nog een pak.




VOUS LÉ VOUS



Waar gelegen?

Een ietsje buiten het centrum van Hasselt


Wat te verwachten?

Vous Lé Vous is zowel een B&B als een fijnproeversrestaurant, met chef-kok Giovani Oosters en zijn vrouw Annelies die hun zaak transformeerden van een sterrenrestaurant tot een strakke B&B met de nadruk op comfortabele luxekamers – de meeste met een buitenterras of patio – inclusief kamerhoge ramen en een kruidentuin met verwarmde zwemvijver (dit laatste van april tot oktober). Wie dit wenst, kan altijd de luxueuze sauna/infraroodsauna in privésessie reserveren. De B&B is ondergebracht in een gerestaureerde boerderij uit 1900.


Op vrijdag- en zaterdagavond kan men terecht in het restaurant voor een culinair fijnproeversmenu. ’s Ochtends wordt men dan weer verwend met een streekgebonden ontbijt met zicht op de kruidentuin.


Wat te doen in de buurt?

Vous Lé Vous in gesitueerd in Haspengouw, een Limburgse regio bezaaid met wondermooie wandel- en fietsroutes.

Stadsadepten – en shoppingfans – trekken naar Hasselt, zonder twijfel dé meest bruisende stad van Limburg. Met het Modemuseum, de Japanse Tuin en het Jenevermuseum, valt er in Hasselt ook voor cultuurliefhebbers van alles te beleven. Om dan nog maar te zwijgen van de vele restaurants en bistro’s die van Hasselt De stad van de smaak maken. Ook het historische Tongeren, Maastricht en Genk zijn niet veraf.


De B&B bevindt zich aan de rand van de Mombeekvallei, een natuurgebied dat zich als een groene lint tussen de vruchtbare akkers tussen Alken, Wimmertingen en Sint-Lambrechts-Herk slingert.




B&B AU PORTE BONHEUR



Waar gelegen?

In Zwalm, in Oost-Vlaanderen


Wat mogen jullie verwachten?

Een luxueuze B&B met uitgebreide wellness en verschillende kamers die stuk voor stuk een suitegevoel evokeren rond een centrale ruimte. De sympathieke eigenaars rekenen ook voor verschillende ‘eigen wijnen’, terwijl je bij beter weer zelfs een jacht kunt huren voor een rondvaart. De boot zelf ligt in het Gentse, maar indien nodig, word je gewoon met de auto tot daar gebracht.


De wellnessruimte bevindt zich gedeeltelijk binnen (waar je onder andere infraroodmogelijkheden, een sauna, en een uitstekende automatische massagezetel aantreft) en gedeeltelijk buiten (waar onder andere een zwembad, een jacuzzi, en een tweede sauna te vinden is). Er wordt veel aandacht besteed aan een verzorgd ontbijt en aan de wensen van de klanten.


Tijdens de Valentijnsweek is er een promoarrangement mogelijk, terwijl er op 17 februari een heus (post-)Valentijnsdiner wordt georganiseerd met een bouillabaisse waarvan beweerd wordt dat ze wereldklasse is en live muziek, met onder andere een zangeres die al hoofdrollen heeft gespeeld in vermaarde musicals en een pianist.

Wat te doen in de buurt?


Wie verblijft in Au Porte Bonheur, bevindt zich in de Vlaamse Ardennen. Vanzelfsprekend zijn er tal van wandelmogelijkheden, maar wie zich de moeite getroost om een klein beetje verder te stappen of te fietsen, kan historische kastelen zoals het betoverende Kasteel van Leeuwergem bezoeken en lokale lekkernijen in gezellige eetgelegenheden proeven. Ontdek de geheimen van het brouwproces tijdens een rondleiding door Brouwerij Roman en geniet van ambachtelijke bieren. Verken natuurreservaten zoals het Mijnwerkerspad, waar vogels spotten en wandelen hand in hand gaan. Met sfeervolle markten en levendige evenementen is Zwalm een perfecte bestemming voor een onvergetelijke mix van cultuur, gastronomie en natuurlijke schoonheid.



CHATEAU D’URSPELT



Waar gelegen?


In het Groothertogdom Luxemburg, meer bepaald in Clervaux


Wat mag men verwachten?

Een stijlrijke kasteelsite die meer dan 300 jaar in de tijd teruggaat, maar pas sinds een goede twee decennia terug in al haar glorie schittert. Met dank aan de Belgische ondernemer Freddy Lodemez die het kasteel van de ondergang redde, en het vol passie en geduld transformeerde van een vervallen buitengoed tot een kleinschalig luxehotel, met respect voor haar erfgoed en haar historie.


De kamers en suites werden onlangs volledig gerenoveerd, en stralen klassieke klasse en authenticiteit uit. Dit indrukwekkende kasteel is tevens een nationaal monument. Eenmaal de statige inrijpoort gepasseerd, wacht een ruime binnenkoer en een verwarmd buitenzwembad.


Na een dagje de regio verkend te hebben, kan men bijkomen in de wellness of genieten van een verfijnd diner in het gastronomisch restaurant van het hotel. De kaart is Frans geïnspireerd. Nieuw is de kasteelboekhandel, een nieuwe plek om te delen, te ontdekken en te ontspannen.


Wat te doen in de buurt?

Clervaux is een gezellig stadje, maar de grote publiekstrekker is de ongerepte natuur van de regio. Clervaux bevindt zich in een vallei aan de Clerve. Het stadje wordt gedomineerd door de indrukwekkende contouren van een 12de eeuwse ridderburcht.


De burcht kan bezocht worden, en bevat een tentoonstelling rond WO II en het Ardennenoffensief. Een goede raad; voorzie wandelschoenen, want de regio is perfect geschikt om lange wandeltochten te maken in de vele heuvels en bossen omheen het hotel. We bevinden ons hier in de Luxemburgse Ardennen, een regio vol bossen en rivierdalen. Naast Clervaux zijn ook historische dorpjes als Vianden, Wiltz en Esch-sur-Sûre een bezoek waard.


B&B MIRANOZA



Waar gelegen?

In Blanden, in Vlaams-Brabant


Wat mogen jullie verwachten?

Deze luxe B&B bevindt zich volop in het groen. Of nog beter: ligt verscholen in het groen, want deze kleinschalige B&B zit verstopt in het Meerdaalwoud, een uitgestrekt bosgebied dat sinds kort deel uitmaakt van de Brabantse Wouden. De verzorgde tuin heeft veel weg van een park vol majestueuze bomen die bijna een beschermingsmuur omheen de villa vormen.


Miranoza telt twee suitekamers vol discrete luxetoetsen, met zicht op het groen. Kortom; de ideale setting om een zaligmakende nachtrust te garanderen. Sportievelingen raden we – later op het seizoen – een ochtendduik aan in het perfect geïntegreerde landschapszwembad. Weet; het zicht is adembenemend. En de stilte overdonderend. Al is die relatief, want het woud is alomtegenwoordig.


‘s Ochtends kan men zijn smaakpapillen verwennen met een smaakvol ontbijt vol lokale lekkernijen.


Wat te doen in de buurt?

Weinig kans op verveling, want met het Meerdaalwoud en het Heverleebos zijn de sportievelingen direct verzekerd van breed aanbod aan bewegwijzerde wandel- en fietspaden. Wie zijn eigen fiets liever thuislaat, kan bij de eigenaars een e-bike huren. De B&B bevindt zich op een boogscheut van het alom gekende Fietsknooppuntennetwerk.


Shoppingadepten en/of cultuurfans raden we Leuven aan, niet voor niks een van de meest bruisende studentensteden van België. Los van die bemerking, is Leuven ook gewoon een leuke stad om chill in rond te slenteren of om een restaurant, expo of tof café in mee te pikken.


Goed om te weten: men kan bij de eigenaars enkele geurige arrangementen boeken.


Meer info: www.miranoza.be


HET KRUISHERENHOTEL



Waar gelegen?

In Maastricht


Wat mag men verwachten?

Mag het eens een ietsje meer zijn? We kunnen het nogal geloven. Het Kruisherenhotel is een 5*-designhotel ondergebracht in een voormalig 15de eeuws klooster in het centrum van Maastricht.


Naast het klooster vindt men een monumentale gotische kerk. Beide complexen werden samengevoegd, en getransformeerd tot een designhotel van internationale klasse. De inrichting was in handen van interieurarchitect Henk Vos, in samenwerking met internationale ontwerpers als Le Corbusier, Ingo Maurer en Philip Starck. Verder commentaar is overbodig. Verwacht jullie om die reden aan een trendy tophotel vol architectonische contrasten tussen verleden en heden. Restaurant Spencer’s werd ondergebracht in het kerkgedeelte, en weet niet alleen sterk te imponeren omwille van zijn trendy omkadering, maar evenzeer omwille van zijn culinaire verwennerij. De kamers en suites bevinden zich in het kloostergedeelte.


Wat te doen in de buurt?

Maastricht is een zalige shoppingstad, met een historisch centrum dat rijk bezaaid is met smalle straatjes vol hippe winkels, designshops en andere gezellige restaurants. In Maastricht leiden finaal alle wegen naar het Vrijthof, het mooiste plein van Nederland. Al valt daarover te discussiëren. Waar niet over te discussiëren valt, is boekhandel Dominicanen, ontegensprekelijk de mooiste boekhandel van de Benelux. Deze boekhandel is gevestigd in een 700 jaar oude Dominicaner kerk, omgebouwd tot één van de mooiste boekhandels ter wereld. Ga dit zien! Wie het niet zo op shoppen begrepen heeft, kan altijd een bezoek brengen aan het Bonnefanten Museum, een museum dat vooral inzet op tijdelijke tentoonstellingen.


Aan de overkant van de Maas vindt men de wijk Wyck, een authentieke volkswijk vol sfeervolle straatjes en eigenzinnige shops.




DE WITTE LELIE



Waar gelegen?

In Antwerpen


Wat mogen jullie verwachten?

Het familiehotel De Witte Lelie is misschien wel het meest stijlrijke kleinschalige hotel van Antwerpen en omgeving. Het hotel telt 10 luxekamers en suites, elk met een eigen karakter en smoelwerk, met dank aan de eigenares die iedere kamer een specifieke look en uitstraling bezorgde. Kiezen is verliezen, maar de kamers zijn unieke pareltjes in een hotelbranche vol inwisselbare kamers en hotelsuites.


De buitengevels en de structuur zijn 17de eeuw. Hiervoor werden drie middeleeuwse huizen gestript, en omgetoverd tot een luxehotel met oog voor detail en een huiselijke sfeer, incluis een immense stijlrijke inkomhall, een open haard, twee gezellige livings en een intieme bar. Bij mooi weer kan men voor het weelderig ontbijt terecht in de romantische binnentuin. Let wel op; voor je het weet blijf je langer dan voorzien plakken in de binnentuin. Het hotel bevindt zich op een boogscheut van de Grote Markt, en beschikt over een privéparking.


Wat te doen in de buurt?

Antwerpen, dames en heren. Need we say more? Antwerpen staat voor shoppingstad, modestad, en zoveel meer. Culinaire fijnproevers hebben er de keuze uit een verfijnde selectie aan sterrenzaken, maar ook aan brasseries en gezellige bars en donkere kroegen geen gebrek.


Cultuurliefhebbers worden er verwend met een overvloed aan interessante musea zoals het volledig vernieuwde KMSKA (het Museum voor Schone Kunsten), het FOMU (het Fotografiemuseum), het MAS (het Museum aan de Stroom), het MoMu (het Modemuseum), het Red Star Line Museum en zoveel meer. Onze tip: huur fietsen, en verken de Scheldeboorden en opkomende stadswijken als Nieuw Zuid en Linkeroever. Men komt gegarandeerd tijd tekort.



Igor Vandenberghe





Comments


bottom of page